SlevyDnes > Magazín SlevyDnes > Jídlo > Jak připravit šťavnatý steak?

Jak připravit šťavnatý steak?

Jak připravit šťavnatý steak? Pořádná flákota masa zvenku pěkně opečená, zevnitř krásně růžová. Zhruba takto vypadá představa parádního hovězího steaku. Stačí hodit na pánev a za pár minut je večeře hotova. Výsledek už tak skvostný nebývá. Maso je příliš propečené, tuhé nebo naopak syrové. Připravit steak totiž není vůbec snadné.

Existuje hned několik důvodů, proč se doma bojíme pustit do přípravy hovězího steaku.

  1. Kvalitní hovězí maso není levnou záležitostí.
  2. Udělat z drahého hovězího masa drahou tuhou podrážku, poněkud naštve.
  3. Nikdo nemá rád k večeři drahé a tuhé podrážky.

Na druhou stranu, pokud se toho budeme bát, nikdy se to nenaučíme. A při dodržení několika rad a tipů od špičkových kuchařů to s přípravou šťavnatého hovězího steaku v domácích podmínkách nemusí být tak špatné.

Dobrý steak nezačíná v kuchyni, ale u řezníka

Na steak je důležité použít opravdu kvalitní hovězí maso. Použít můžete například svíčkovou, tou nic nezkazíte. Profesionálové doporučují lehce tukem prorostlé a šťavnaté maso plné chutí, jako je například vysoký roštěnec. Tuk je právě to, co masu dodává chuť i bez složitého dochucování.

Víte jak poznat správně uleželé maso? Mělo by být pevné na omak, sytě červený uprostřed a lehce zahnědlý na okrajích. Maso by nemělo být okoralé, oslizlé či obalená vodou apod.

Význam má i původ zvířete. Pro steaky je vhodný mladý býček, ne stará kráva. Tu je lepší využít na pořádný guláš. Nemusíte hned sahat po dovozu z Jižní Ameriky. České hovězí se s tím zahraničním může směle rovnat.

5 tipů, jak na šťavnatý steak

  1. Aklimatizace. Než maso začnete grilovat nebo smažit, nechte jej "aklimatizovat". Ideálně by maso mělo mít pokojovou teplotu.
  2. Pořádná flákota. Zapomeňte na tenoučké naklepané řízky. Maso na steak nikdy nenaklepáváme, maximálně jej lehce poklepeme prsty či pěstí. Opravdový steak má být tlustý alespoň 4 až 5 cm.
  3. “Svatá” steaková trojice - pepř, sůl a olivový olej. I kvalitní maso lze zkazit špatnou přípravou. Maso ochuťte čerstvé namletým pepřem, popřípadě jej potřete olivovým olejem. Maso nikdy nesolíme předem! Sůl z masa vytahuje šťávu a to nechceme.
  4. Rozpalte pánev. Vhodná je grilovací pánev, ale použít můžete každou pánev, na kterou se steak vejde, a která snese vysokou teplotu. Například teflon zas tak vhodný není, lepší je těžká litinová pánev.

    Rare, medium rare nebo well done? Steak lze připravit v několik stupních - rare (krvavý), medium rare (středně propečený) a well done (velmi propečený). Nejoblíbenější stupeň medium rare steak je uvnitř růžový, na dotyk pružný a velmi šťavnatý. Maso se opéká cca 8 minut na každé straně. V případě grilování někdo doporučuje dobu cca o minutku zkrátit a nechat steak dojít na okraji grilu.
  5. Nechte maso odpočinout. Maso při grilování či pečení nepropichujte, aby vám z něj nevytekla šťáva. Jakmile jej vyjmete z pánve, dejte mu čas. Zabalte jej do alobalu a nechte jej 5 minut odpočívat. Poté jej osolte a vložte na 3 až 4 minut do trouby rozpálené na 220 °C.

Nechte si připravit výborný steak v restauraci od pravých profesionálů. Vyberte si z desítek nabídek na našem portálu a můžete ušetřit i více než polovinu o proti běžné ceně. Steaky >>

Témata: jídlo, steaky


Slevový server garantuje: