SlevyDnes > Magazín SlevyDnes > Cestování > Co má správný degustátor vědět o víně

Co má správný degustátor vědět o víně

Co má správný degustátor vědět o víně Stát se zkušeným degustátorem vína není jen tak. Je to otázka lásky k vínu, znalostí a samozřejmě letitých zkušeností, které nelze získat během jedné návštěvy ve vinném sklípku. To však neznamená, že se od profesionálů nemůžeme naučit pár triků, které zvládneme i my, degustátoři začátečníci.

Sledovat degustátora při práci je fascinující zážitek. Pro "běžného smrtelníka" je téměř nemožné pochopit, jak z jednoho loku dokáže poznat o ochutnávaném víně poznat absolutně vše. V žádném případě si ale degustátora nepleťme s alkoholikem. Degustátor totiž ani víno nepije, pouze ochutnává.

"Degustátoři, kteří se tím živí profesionálně v podstatě vína nepijí. Víno ochutnají v ústech a pak ho vyplivnou. Důvodem je, že při jedné degustaci ochutnají cca 30 až 50 vzorků a proto musí být v plné kondici jak u prvního, tak u posledního vzorku," zdůrazňuje Marek Babisz, hlavní sommeliér Národního vinařského centra.

Degustátor při ochutnávání vína na plno používá všechny smysly - zrak, čich i chuť. Zatímco my rozlišujeme červené, růžové a bílé víno, degustátor na pohled rozezná i velmi jemné barevné rozdíly mezi jednotlivými víny. Z pouhé vůně či chuti objeví přítomné bylinky, ovoce, máslové tóny či seno.

Tipy, jak se naučit ochutnávat a poznávat víno

Stát se opravdovým degustátorem není nic snadného a vyžaduje to dlouholetý trénink. Sami zkušení degustátoři tvrdí, že nejhorší je setkání s rádoby znalci vína. Tváří se jako největší znalci vína, pravdou je však opak.

"K vínu je nutné mít jistou dávku pokory. Pokud uslyšíte, že se někdo sám označí za toho, kdo vínu rozumí, opak je pravdou. Je třeba neustále naše nosní i chuťové buňky trénovat a neusnout na vavřínech," říká David Šťastný ze společnosti Vinné sklepy Valtice.

1. Trénujte nos

Milovníkům a začátečníkům degustátorům odborníci radí především to, aby začaly vnímat vůně, které víno vydává. Vonět přitom nemusíte pouze k vínům. Čichejte ke květinám, ovoci a případně dalším vůním, které se ve vínech běžné vyskytují. Nejdůležitější je si jednotlivé vůně zapamatovat.

2. Trénujte chuť

To, co platí pro čich, platí také pro chuť. Neomezujte se na ochutnávání různých vín, ale přidejte k tomu ochutnávání ovoce zvlášť. Pomůže vám to lépe si zapamatovat jednotlivé chutě.

3. Nechte si poradit

Vaše znalosti pomůžou rozvinout společné řízené degustace, kterých se účastní nejlepší degustátoři. Zkušený degustátor vám daleko lépe vysvětlí vůně, chutě a samozřejmě i nejčastější vady. Spousty zkušeností získáte na různých vinařských soutěží a koštů. Nejlepším degustátorem se stává ten, kdo si je vědom toho, že učit se bude po celý život.

"Dobré je i renomované vinařství s dobrou tradicí navštívit, abyste pochopili jak se víno vůbec rodí, dozrává a umírá. Každé dobré moravské vinařství váš zájem ocení. Když vyrábíte vysoce kvalitní víno není nic lepšího, než když lidi naučíte poznávat dobré víno od špatného," dodává David Šťastný.

Pravidla správné degustace:

  • Do správné sklenky se nalije vína maximálně do ⅓
  • Nejprve se posuzuje čistota a barva (zrak)
  • Poté se sklenkou zatočí a posuzuje se intenzita, čistota a kvalita vůně (čich)
  • Jako poslední se posuzuje chuť vína

Neseďte jen doma a nedumejte nad teorií. Vyberte si z mnoha nabídek za super ceny degustaci vína s profesionálními znalci nebo se vydejte na populární vinařské pobyty na SlevyDnes.cz.



Slevový server garantuje: